Produktbeskrivning:
Extra virgin "first cold pressed"olivolja från Portugal , 250ml
Hos samma producent finns även ett 3380 år gammalt olivträd som fortfarande producerar fantastiska oliver och olja, all olja är tingad till en asiatisk köpare som betalar astronomiska belopp för oljedropparna.
Ingredienser: Extra virgin olivolja, extremt balanserat mild, måttligt fruktig och mycket mjuk i smaken.
Denna olja har vunnit många utmärkelser World wide under sitt ursprungliga
varumärke...(som vi håller lite hemligt ;)
Rekommenderas till: All sorts matlagning, till salladsdressingar,
använd olivolja istället för smör på brytbrödet. Gott och nyttigt.
Denna noggrant balanserade olivolja, kommer att hjälpa till att skydda ditt hälsosamma sätt att leva.
Oliverna samlas och transformeras i ett skede av medelhög mognad som resulterar i en olivolja med aromer med en tusch av medelhavsflora. Måttlig fruktig, med smaker av äpple och tomat, söt och med en bestående eftersmak av nötter och mandel.
Olivsorter: Galega och Cobrançosa
Extraktion: Första kallpressen
Syrahalt: Max. 0,3%
OBS! Vi rekommenderar starkt att använda/köpa en droppkork i rostfritt art nr: LL121 till oljeflaskorna, då blir det mycket enklare att dosera.
www.fancyfood.se/till-koket/redskap-koksmaskiner/the-spice-tree-dropp-stopp-2st-per-set-i-rostfritt-stal-med-lock-samt-silikon-packning/
Om olivolja allmänt:
Den första pressningen ger den bästa oljan, s.k. "extra jungfruolja" (extra virgin oil). ""Jungfruolja"" (virgin oil) är den andra pressningen och används till matlagning. Olivolja av sämre kvalitet (olio di oliva) används bland annat vid tillverkning av tvål och andra hudvårdsprodukter.
Den bättre oljan framställs genom att oliverna pressas vid måttlig temperatur, så kallad kallpressning, vilket innebär att temperaturen ska hållas inom 28 °C-35 °C. Kallpressning av olivolja är en kemikaliefri process där man endast använder tryck för att producera högkvalitativ olja.
Den olja som därefter återstår i fruktmassan extraheras med olika industriella metoder (varmpressning). Därvid kan diverse tillsatser förekomma.
Andra kvalitetsbestämmande faktorer är jordmån, klimat, mognadsgrad vid skörden, kvalitet på rensningen av de nyskördade oliverna o s v. Om frukten skadas under skörd och transport börjar den lätt jäsa, varvid syrahalten ökar och därmed kvaliteten försämras.
Det finns skördemaskiner för oliver, men det medför mycket rensningsarbete.
Ett primitivt sätt att skörda är att breda ut dukar/presenningar på marken under trädet och sen slå med käppar bland grenarna, så att oliverna faller ner. Sen kan de lätt fösas ihop. Detta fungerar bäst sent på skördesäsongen, då frukterna lättare lossnar.
Den bästa kvaliteten fås vid handplockning, men det kräver mycket arbetskraft, och produktionskostnaderna blir därefter. Det behövs ungefär 3 600 st, (cirka 6 kg) för att man skall få 1 liter olja!
Hållbarhet: Förvaras oljan för varmt eller i för mycket syre/luft härsknar den, vilket är förödande för smaken. Syrahalten påverkar inte smaken, men låg syrahalt är förmånligt för hållbarheten.
Oljan får inte heller förvaras alltför kallt, ty då grumlas den, fettet kristalliserar. Grumlingen försvinner dock om temperaturen höjs, och smaken ändras inte nämnvärt av kylan. Idealisk förvaringstemperatur är 14 °C … 16 °C; alltså inte nära spisen, och inte i kylskåp och framför allt inte i solen.
Smaken bevaras bäst vid mörk förvaring. I obruten förpackning är hållbarheten för de flesta oljor omkring 1-2 år, men vissa sorter kan hålla sig längre. Tänk därför noga på innan ni handlar lösviktsolja på kärl med kran, så fort oljan exponeras för syre/luft startar en oxidationsprocess som snabbar på oljan att härskna. (vi pratar månad/er.)
The Spice Tree´s olivoljor kommer från Certifierade odlingar i Portugal