Moms visas:

The Spice Tree Olivolja, Citron

159 kr
Finns i lager
Finns ej i lagret
.
Finns ej i lagret
Produktbeskrivning:
Extra virgin Citron olivolja från Portugal 250ml

Ingredienser: Extra virgin olivolja och naturlig citronarom

Rekommenderas till: Ringla det över pasta, på grillat kött, grönsaker mm


OBS! Vi rekommenderar starkt att använda/köpa en droppkork i rostfritt art nr: LL121 till oljeflaskorna, då blir det mycket enklare att dosera samt att oljan kan skada trycket på etiketten eller göra flaskan kladdig. 

www.fancyfood.se/till-koket/redskap-koksmaskiner/the-spice-tree-dropp-stopp-2st-per-set-i-rostfritt-stal-med-lock-samt-silikon-packning/


Om olivolja:
Den första pressningen ger den bästa oljan, s.k. "extra jungfruolja" (extra virgin oil). ""Jungfruolja"" (virgin oil) är den andra pressningen och används till matlagning. Olivolja av sämre kvalitet (olio di oliva) används bland annat vid tillverkning av tvål och andra hudvårdsprodukter.

Den bättre oljan framställs genom att oliverna pressas vid måttlig temperatur, så kallad kallpressning, vilket innebär att temperaturen ska hållas inom 28 °C-35 °C. Kallpressning av olivolja är en kemikaliefri process där man endast använder tryck för att producera högkvalitativ olja.

Den olja som därefter återstår i fruktmassan extraheras med olika industriella metoder (varmpressning). Därvid kan diverse tillsatser förekomma.

Andra kvalitetsbestämmande faktorer är jordmån, klimat, mognadsgrad vid skörden, kvalitet på rensningen av de nyskördade oliverna o s v. Om frukten skadas under skörd och transport börjar den lätt jäsa, varvid syrahalten ökar och därmed kvaliteten försämras.
Det finns skördemaskiner för oliver, men det medför mycket rensningsarbete.

Ett primitivt sätt att skörda är att breda ut dukar/presenningar på marken under trädet och sen slå med käppar bland grenarna, så att oliverna faller ner. Sen kan de lätt fösas ihop. Detta fungerar bäst sent på skördesäsongen, då frukterna lättare lossnar.
Den bästa kvaliteten fås vid handplockning, men det kräver mycket arbetskraft, och produktionskostnaderna blir därefter. Det behövs ungefär 3 600 st, (cirka 6 kg) för att man skall få 1 liter olja!

Hållbarhet: Förvaras oljan för varmt eller i för mycket syre/luft härsknar den, vilket är förödande för smaken. Syrahalten påverkar inte smaken, men låg syrahalt är förmånligt för hållbarheten.

Oljan får inte heller förvaras alltför kallt, ty då grumlas den, fettet kristalliserar. Grumlingen försvinner dock om temperaturen höjs, och smaken ändras inte nämnvärt av kylan. Idealisk förvaringstemperatur är 14 °C … 16 °C; alltså inte nära spisen, och inte i kylskåp och framför allt inte i solen.

Smaken bevaras bäst vid mörk förvaring. I obruten förpackning är hållbarheten för de flesta oljor omkring 1-2 år, men vissa sorter kan hålla sig längre. Tänk därför noga på innan ni handlar lösviktsolja på kärl med kran, så fort oljan exponeras för syre/luft startar en oxidationsprocess som snabbar på oljan att härskna. (vi pratar månad/er.)

The Spice Tree´s olivoljor kommer från Certifierade odlingar i Portugal.



Artikelnummer:
TST12-009

Produkter

Handla

Information