0,5 gram Mald spansk Saffran från La Mancha
Äkta handplockad Spansk Saffran från La Mancha, just denna saffran har Kryddlagret sålt sedan 1982 och vi tycker det är i särklass världen bästa saffran. Ger en enormt kraftig smak och färg....måste upplevas.
När vi bakar lussebullar hemma så följer vi detta recept ;)
Degen
- 4 dl mjölk
- 1 dl konjak
- 1 gram saffran
- 75 gram jäst
- 1 st ägg
- 250 gram smör
- 200 gram socker
- 1 tsk salt
- 1.2 kg vetemjöl
-
- Garnering
- 1 st ägg
- russin
- smör
- strösocker
Gör så här:
-
Värm mjölk, konjak och saffran till 37 grader C. Smält smöret till degen och häll det i mjölkblandningen. Blanda i jäst och ägg samt resten av ingredienserna. Rör ihop, häll ut på bakbordet och knåda till en smidig slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under plastfolie i 30 minuter.
-
Knåda den jästa degen på mjölat bakbord tills den blir blank och smidig. Baka ut som vetebröd eller lussebullar. Garnera med russin. Tryck ned dem hårt. Jäs på plåtar i 40-60 minuter.
-
Vispa ett ägg med lite vatten och pensla brödet. Grädda i 200 grader C, i mitten av ugnen, i 10-15 minuter. Låt brödet svalna under bakduk.
Tips från receptmakaren: * Efter gräddningen kan man pensla brödet med lite smör och doppa det i strösocker. *Lägg alltid bröden i frysen medan de fortfarande är varma. Då stannar nämligen all fukt kvar i brödet. använd gärna tjocka fryspåsar.
* När man tinar fryst saffransbröd kan man stänka på lite vatten och lägga det i folie. Lägg sedan in det i ugnen, så känns det nästan som nybakat, eftersom man håller kvar fuktigheten i brödet.
SAFFRANS SILL
Ingredienser:
Skalet av en halv citron
1 ask 0,5 gr Äkta La Mancha Saffran
2 krm Chili Flakes utan kärna
1 klyfta vitlök
1 msk citronjuice
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl Majonäs
1 paket 5-minuterssill
Gör så här:
- Riv försiktig av det yttersta skalet från halva citronen, utan att få med det vita.
- Lägg saffran, chiliflakes, pressad vitlök, citronskal och juice i en skål. Blanda samman så att saffranet löser sig i vätskan.
- Rör i crème fraiche ochmajonäs.
- Låt sillen rinna av och skär den i aptit stora bitar.
- Lägg försiktigt sillbitarna i lagen. Smaka av om salt behöver tillsättas.
- Häll över den inlagda sillen i en ren glasburk och låt stå i kylskåp några timmar, men gärna över natten innan den serveras.